Books and Book Chapters

2017

  • Dolgopolova, I.; Teuber, R.; Bruschi, V.; Weber, GW.; Danilenko, N.; Galitskiy, E.: Modelling Consumer Preferences for Novel Foods: Random Utility and Reference Point Effects Approaches. In: Pinto, A.; Zilberman, D. (Hrsg.): Modelling, Dynamics, Optimization and Bioeconomics II. DGS 2014. Springer, 2017 mehr… BibTeX

2016

  • Lampe, L.: Der Einfluss kultureller Rahmenbedingungen auf Produktassoziationen und -einstellungen. Cuvillier, 2016 mehr… BibTeX

2015

  • Hasselbach, J.L.; Roosen, J.: Eine Analyse der Zahlungsbereitschaft für Tierwohl, Regionalität und ökologische Erzeugung. In: Milchwissenschaftliche Forschung am Zentralinstitut für Ernährungs- und Lebensmittelforschung Weihenstephan (ZIEL), Jahresbericht 2014. Selbstverlag, 2015 mehr… BibTeX

2014

  • Bieberstein, A.: An Investigation of Women's and Men's Perceptions and Meanings Associated with Food Risks. Springer VS, 2014 mehr… BibTeX
  • Boehm, R.; Cash, S.B.; Drescher, L.S.: Food System Economics. In: Neff, R. (Hrsg.): Introduction to the U.S. Food System: Public Health, Environment and Equity. Wiley/Jossey-Bass, 2014 mehr… BibTeX
  • Köttl, B.: Grenzüberschreitender Konsum in der bayerischen Grenzregion zu Tschechien. Nomos Verlagsgesellschaft, 2014 mehr… BibTeX
  • Le-Klähn, D.-T.; Gerike, R.; Hall, C. M.: Promoting public transport use in tourism. In: Cohen, S. ; Highham, J. ; Peeters, P. ; Gössling, S. (Hrsg.): Understanding and Governing Sustainable Tourism Mobility. Psychological and Behavioural Approaches. Routledge Chapman & Hall, 2014, 208 -223 mehr… BibTeX
  • Roosen, J.: Cost-benefit analysis. In: Klüppelberg, C.; Straub, D.; Welpe, I.M. (Hrsg.): Risk - A multidisciplinary introduction. Springer, 2014, 309-332 mehr… BibTeX

2013

  • Morales Arevalo, V.; Arnold, M.; Drescher, L.; Olearius, G.: Comparison of Organic and Conventional Milk Prices in Germany. In: Brümmer, B.; Hellberg-Bahr, A.; Spiller, A. (Hrsg.): Preise und Fairness in Wertschöpfungsketten. Methodische Ansätze und empirirsche Ergebnisse. Cuvillier Verlag, 2013 mehr… BibTeX

2012

  • Grebitus, C.; Hartmann, J.; Roosen, J. (Hrsg.): Special Issue: The Economics of Food, Food Choice and Health. European Review of Agricultural Economics, 39(5). Oxford University Press, 2012 mehr… BibTeX
  • Roosen, J.; Zachmann, K.; Belz, F.-M. (Hrsg.): Der Lebensmitteleinzelhandel in der Informationsgesellschaft – Chancen für eine kooperative Verbraucherpolitik. Cuvillier Verlag, 2012 mehr… BibTeX
  • Olearius, G.; Roosen, J.; Drescher, L.: A hazard analysis of consumers' switching behaviour in German food retailing for dairy products. In: GEWISOLA (Hrsg.): Unternehmerische Landwirtschaft zwischen Marktanforderungen und gesellschaftlichen Erwartungen. Landwirtschaftsverlag Münster, 2012, 153-164 mehr… BibTeX
  • Roosen, Jutta; Zachmann, Karin: Der Lebensmitteleinzelhandel in der Informationsgesellschaft – Eine Einführung. In: Roosen, J.; Zachmann, K.; Belz, F.-M. (Hrsg.): Der Lebensmitteleinzelhandel in der Informationsgesellschaft – Chancen für eine kooperative Verbraucherpolitik. Cuvillier Verlag, 2012, 1-32 mehr… BibTeX

2011

  • Lusk, J.L.; Roosen, J.; Shogren, J.F. (Hrsg.): The Oxford Handbook of the Economics of Food Consumption and Policy. Oxford University Press, 2011 mehr… BibTeX
  • Bieberstein, A.; Vandermore, F.; Roosen, J.; Blanchemanche, S.; Marette, S.: Revisiting social trust with regard to gendered perception of new food technologies: The case of nanofood. In: Curtis, B. (Hrsg.): Psychology of Trust. Nova Science Publishers, 2011, 157-176 mehr… BibTeX
  • Olearius, G., Roosen, J.: Characteristics of loyal customers for food retail chains in Germany. In: Baourakis, G.; Mattas, K.; Zopounidis, C.; van Dijk, G. (Hrsg.): A resilient European food industry in a challenging world. Nova Science Publishers, 2011, 305-318 mehr… BibTeX

2010

  • Bau, A-M.; Mensink, G.; Richter, A.; Heseker, H.: Wunsch und Realität in der Kinderernährung. In: Ernst, M.; Wiegand, S. (Hrsg.): Adipositas bei Kindern und Jugendlichen einmal anders - Die BEBELUGA-Methode, Prävention, Therapie, Selbstmanagement. Hans Huber, 2010, 241-254 mehr… BibTeX
  • Marette, Stephan; Roosen, Jutta: Bans and Labels with Controversial Technologies. In: Lusk, J.L.; Roosen, J.; Shogren, J.F. (Hrsg.): Handbook of the Economics of Food Consumption and Policy. Oxford University Press, 2010, 499-519 mehr… BibTeX

2009

  • Mensink, G.B.M.; Richter, A.; Stahl, A.; Vohmann, C.; Heseker, H.: Bestandsaufnahme: Nährstoffversorgung und Lebensmittelverzehr von Kindern und Jugendlichen in Deutschland. In: Kersting, M. (Hrsg.): Kinderernährung aktuell. Umschau Zeitschriftenverlag, 2009, 40-64 mehr… BibTeX
  • Roosen, J.; Blanchemanche, S.; Marette, S.: Verbraucher und die Vermarktung gesundheitsfördender Lebensmittel: Von individuellen Nutzen und Risiken zur Regulierung. In: Berg, E.; Hartmann, M.; Heckelei, T.; Holm-Müller, K.; Schiefer, G. (Hrsg.): Risiken in der Agrar- und Ernährungswirtschaft und ihre Bewältigung. Schriften der Gesellschaft für Wirtschafts- und Sozialwissenschaften des Landbaues e.V. Bd.43. Landwirtschaftsverlag, 2009, 11-18 mehr… BibTeX

2008

  • Roosen, J.: Ethische Motive beim Kauf von Lebensmitteln. In: Kaatsch, H.-J.; Rosenau, H.; Taube, F.; Theobald, W. (Hrsg.): Ethik der Agrar- und Ernährungswissenschaften. Lit-Verlag, 2008, 27-35 mehr… BibTeX
  • Roosen, J.: Marketing safe food by labelling: The pros and cons of state regulation. In: Sikor, T.; Barlösius, E.; Scheumann, W. (Hrsg.): Public and Private in Natural Resource Governance: A False Dichotomy?. Earthscan Publications, 2008, 167-181 mehr… BibTeX
  • Roosen, J.; Goldberg, I.: Verbraucherbewertung der Qualität und Sicherheit von Geflügelfleisch. In: Spiller, A.; Schulze, B. (Hrsg.): Zukunftsperspektiven der Fleischwirtschaft – Verbraucher, Märkte, Geschäftsbeziehungen. Universitätsverlag Göttingen, 2008, 341-352 mehr… BibTeX